close

Politi frigiver video af Uber-uheld

Testkøreren i Ubers selvkørende bil umiddelbart inden den påkørte en fodgænger. Foto: Uber/Tempe Police

VIDEO. Mange spørgsmål er stadig ubesvarede, efter at det lokale politi har frigivet videooptagelser af sekunderne op til ulykken, hvor en selvkørende Uber-testbil ramte en fodgænger.

Tre dage efter en af Ubers testbiler påkørte en fodgænger i byen Tempe i Arizona har det lokale politi frigivet optagelser fra nogle af bilens kameraer.

Politiet har tidligere udtalt, at videooptagelserne, som nu er publiceret på Twitter, vil blive en vigtig del af efterforskningen.

Læs også: Test – Så selvkørende er en Tesla S på danske veje

En efterforskning som kan få store konsekvenser for den offentlige holdning til at have selvkørende biler på offentlige gader, når den fastslår, hvem der har skylden for uheldet. Og om ulykken, der endte med at føre til 49-årige Elaine Herzbergs død, kunne være undgået, hvis ikke bilen havde været i selvkørende tilstand.

Psst: Videoen er indsat nederst i denne artikel. Den viser ikke selve sammenstødet, men den viser nok til, at det er ubehageligt at se på – sarte læsere kan derfor overveje at droppe videoen.

Læs også: Efter video: Uber bliver smidt ud af Arizona

Ubers testbil efter ulykken. Foto: ABC15.com

Videoen viser først episoden set fra bilen i retning fremad. Man ser, hvordan bilen kører på en tosporet vej uden anden trafik, og umiddelbart efter en gadelygte kommer Elaine Herzberg trækkende med sin cykel over vejen fra bilens venstre side. Det ser ud som om, at lyset fra bilens forlygter rammer fodgængeren ca. et sekund før sammenstødet.

Bilens indvendige kamera er rettet mod bilens 44-årige testkører. Man ser, hvordan han i flere sekunder ad gangen er optaget af noget andet end vejen foran bilen, og at han med jævne mellemrum kigger op. Mindst fire sekunder op til sammenstødet er han uopmærksom på trafikken foran ham, indtil han kigger op og pludselig ser chokeret ud.

Vil måske retsforfølge testkører

En selvkørende Volvo XC90-testbil som denne har påkørt en fodgænger i Arizona. Foto: Uber

Allerede mandag var Tempes politichef Sylvia Moir så småt i gang med at frifinde Uber.

“Foreløbigt ser det ud som om, at Uber sandsynligvis ikke er skyld i denne ulykke,” sagde hun i et interview med San Francisco Chronicle.

Hun udelukkede dog ikke muligheden for at retsforfølge testkøreren i bilen. Hun fortæller til San Francisco Chronicle, at testkøreren først blev opmærksom på sammenstødet, da han hørte det, hvilket umiddelbart stemmer overens med videooptagelserne.

Læs også: Selvkørende udstyr kan være farligt i brugte biler

Sensorer overser fodgængeren

Flere spørgsmål er dog stadig ubesvarede:

  • Hvorfor har bilens sensorer ikke registreret fodgængeren? Eftersom hun kommer fra venstre side af vejen har hun været på vej mod bilens bane i flere sekunder op til sammenstødet, og selvom hun – at dømme efter videooptagelserne – gik uden for gadelygternes skær, burde både bilens radar og lidar-sensor være fuldt funktionsdygtige i mørke.
  • Hvorfor har testkøreren ikke øjnene på vejen, imens bilen kører?
  • Ville han med det menneskelige øje have set fodgængeren tidligere, end man kan se hende på optagelserne, hvis han havde kigget på vejen?
  • Havde bilen reageret anderledes, hvis fodgængeren i stedet var gået over vejen i det fodgængerfelt, som ifølge flere kilder ligger ca. 100 meter fra ulykkesstedet?
  • Hvorfor gik fodgængeren over vejen, når hun kunne se, at en bil nærmede sig med tændte forlygter?
En Selvkørende Volvo XC90-Testbil Som Denne Har Påkørt En Fodgænger I Arizona. Foto: Uber

På Twitter oplyser Tempe Police ikke andet, end at man fortsat efterforsker sagen og frigiver nye oplysninger, når de er tilgængelige. Politiets efterforskning vil blive videregivet til den regionale myndighed, The Maricopa County Attorney’s Office, som vil tage stilling til, om der skal rejses tiltale.

Læs også: TEST – BMW 520d laver grumme fejl som selvkørende

Den amerikanske styrelse for trafiksikkerhed, National Transportation Safety Board, har også sendt et hold efterforskere til Arizona for at undersøge ulykken. Heller ikke herfra kan vi forvente endegyldige svar før tidligst næste uge.

Uber indstillede al testkørsel efter uheldet, som skete ved 22-tiden lokal tid. Uber har ikke kommenteret årsagen til ulykken, men kalder ifølge Recode billederne i videoen for foruroligende og hjerteskærende.

Så du min advarsel længere oppe? Videoen her viser ikke sammenstødet, men alligevel – det er ikke feel good TV…

Johannes Hartkopf-Mikkelsen

The author Johannes Hartkopf-Mikkelsen

Køreglad journalist med en fortid på Børsen, Søfart og ShippingWatch. Driver nu Uden Hænder og anden freelancevirksomhed fra hjemmekontoret i et bofællesskab nær Kolding, hvor også en kone og to døtre har adresse.

Leave a Response