close

Sådan fungerer Waymo’s nye kørselstjeneste

Waymo, verdens førende udvikler af selvkørende biler, har netop lanceret kørselstjenesten Waymo One. Her er, hvad de første brugere kan forvente.

Hent appen. Indtast kreditkortoplysningerne. Bestil en tur. For de få udvalgte, der har adgang til Waymo’s nye selvkørende taxa-tjeneste, Waymo One, er det på papiret lige så simpelt at tage en tur med en selvkørende bil, som det er at tage en tur med Uber.

Waymo One-appen er udviklet både til Iphone og Android. Den er dog endnu ikke tilgængelig i app store, fordi kørselstjenesten stadig kun er for nogle af dem, der har deltaget i Waymo’s early rider-program – og derfor allerede kender til de selvkørende biler.

Waymo oplyser ikke noget om, hvornår de forventer at åbne tjenesten op for andre. Men for de “flere hundrede” udvalgte er tjenesten tilgængelig 24 timer i døgnet i et 160 kvadratkilometer stort område, der strækker sig over fire sammenhængende forstæder til Phoenix.

Læs også: Regeringen vil teste levering med selvkørende robotter

Kan følge turen på skærm

I app’en bliver de bedt om at bekræfte, hvor de vil samles op. Måske bliver de foreslået en lille gåtur til et sted, hvor det vil være nemmere for Waymo’s selvkørende bil at samle dem op. Derefter skal de indtaste destinationen, før de får et overslag over, hvad turen kommer til at koste.

Foto: Waymo

I bilen vil der i starten være et menneske bag rattet for en sikkerheds skyld. Flere medier, heriblandt The Verge og Reuters, har fået lov til at tage et par ture, og begge fortæller, at chaufføren på intet tidspunkt rørte ved rattet.

Foran sig har passagererne to trykfølsomme skærme (se billede øverst). Her kan de starte turen og følge med i, hvad bilen ser. Andre biler på vejen er blå. Fodgængere er hvide. Og bilens rute er grøn. De kan også til enhver tid trykke på en knap, der får bilen til at trække ind til siden. Eller komme i kontakt med Waymos central, hvis de har spørgsmål. Som for eksempel, hvordan man ændrer sin destination, efter turen er startet.

“Vores early riders har lært os, at folk har spørgsmål, første gang de tager en selvkørende tur,” skriver Waymo i et blogindlæg.

Waymo har en flåde på ca. 600 hvide Chrysler Pacifica Hybrid. Foto: Waymo

Ingen køresyge

The Verge beretter, at bilen kører som en forsigtig køreskoleelev, der ikke tager nogen chancer i trafikken.

“Der var øjeblikke, hvor bilen opførte sig mere aggressivt, end jeg regnede med. Men det var sådan noget, som man ikke ville lægge mærke til, hvis det var en menneskelig chauffør. Der var rykkende bevægelser, men jeg følte mig aldrig utryg eller køresyg,” siger The Verge’s rapporter, Andrew J. Hawkins, i videoen herunder.

Foto: Waymo

Der kan være op til fire passagerer i bilen, som ifølge Waymo altid vil være ren. Når turen er forbi, får brugerne af Waymo One mulighed for at bedømme turen. Waymo understreger, at brugernes feedback også fremover vil være vigtig i forbindelse med videreudvikling af teknologien.

Læs mere om Waymo One i artiklen her: Waymo lancerer selvkørende taxa-tjeneste

 

Tags : waymo
Johannes Hartkopf-Mikkelsen

The author Johannes Hartkopf-Mikkelsen

Køreglad journalist med en fortid på Børsen, Søfart og ShippingWatch. Driver nu Uden Hænder og anden freelancevirksomhed fra hjemmekontoret i et bofællesskab nær Kolding, hvor også en kone og to døtre har adresse.

Leave a Response