close

Din adresse består nu af tre ord

Glem alt om gadenavne, når selvkørende biler bliver hvermandseje. Den nye kortlægningstjeneste What 3 Words har inddelt verden i små kvadrater, som angiver destinationer langt mere præcist, end det har været muligt hidtil.

Nogle har måske oplevet, at GPS’en i bilen eller på telefonen har erklæret ’you have reached your destination’ 30 meter for tidligt. Eller at de skulle finde indgang I på Skejby Sygehus, men blev ledt til indgang E.

I Danmark, hvor langt det meste trods alt har en adresse, er udfordringen måske overkommelig i dag. Men når bilerne ikke længere har rat eller pedaler, skal de gerne kunne finde vej helt til slutdestinationen af sig selv, også hvis der er tale om en parkeringsplads i skoven. I sådan en situation er gadenavne og -numre utilstrækkelige, og GPS-koordinater er for lange.

Foto: What 3 Words

Den lille tech-startup What 3 words har fundet en løsning på problemet: De har inddelt verden i 57 billioner kvadrater på tre gange tre meter og navngivet dem alle sammen med en kombination af tre ord. Så nu er bilen ikke længere bare punkteret på E20 et sted mellem Kolding og Fredericia, men i ”coated.domes.exhibitors”. Og førnævnte indgang på Skejby Sygehus ligger i ”rice.outlined.friends”.

Pakker kommer hurtigere ud

Selvom det kan lyde som løsningen på et problem, som endnu ikke eksisterer, vil Mercedes som den første bilproducent begynde at integrere What 3 Words i sine bilers navigationsanlæg i løbet af 2018. Bilproducenten hæfter sig blandt andet ved, at det kommer til at lette kommunikationen mellem bil og chauffør, da mange adresser på den måde bliver nemmere at udtale.

Blandt What 3 Words’ andre partnere er indtil videre en række udbringningsselskaber i dele af verden, hvor gadenavne er mangelfulde, som for eksempel madportalen Pizerea i Ghana. Men også i vores del af verden er der optimering at hente for virksomheder, der beskæftiger sig med udbringning, pladerede Giles Rhys Jones, da undertegnede mødte ham i Oslo i starten af oktober i år.

Han forklarede, at What 3 Words udførte en lille test for nylig i London, som går for at være den bedst adresserede by i verden. De gav to kurerer 20 pakker hver – 20 havde treords-adresser på, 20 havde gadeadresser på.

”Fyren med treords-adresser var 30 pct. hurtigere end ham, der brugte almindelige adresser,” siger Giles Rhys Jones.

Han fortæller, at interessen fra automobilverden er ”enorm”, men at han ikke kan kommentere på fremtidige partnerskaber.

Johannes Hartkopf-Mikkelsen

The author Johannes Hartkopf-Mikkelsen

Køreglad journalist med en fortid på Børsen, Søfart og ShippingWatch. Driver nu Uden Hænder og anden freelancevirksomhed fra hjemmekontoret i et bofællesskab nær Kolding, hvor også en kone og to døtre har adresse.

Leave a Response