close

Droner skal flyve blodprøver og læger over Fyn

Matternet-Zurich-drone
I Schweiz flyver denne drone fra Matternet allerede med laboratorieprøver. Foto: Matternet

Allerede i starten af i år skal droner flyve mellem sygehuse på Fyn. Autonomous Mobility, Falck og SDU er blandt partnerne i projektet.

Et nyt projekt ved navn Healthdrone skal gøre droner til en fast del af det danske hospitalsvæsen. Sådan lyder det fra aktørerne, der blandt andre tæller Falck, SDU, Odense Universitetshospital og Autonomous Mobility.

Projektet starter nu og løber frem til januar 2022. Efter de første testflyvninger på HCA Airport ved Odense vil blodprøver og medicinsk udstyr blive fløjet med droner mellem Odense, Svendborg og Ærø. I SDU Dronecenter ser forsker Kjeld Jensen, der også er projektleder på Healthdrone, dronerne som en måde at hjælpe et presset sundhedsvæsen.

“Der bliver færre sengepladser til stadigt flere ældre. Samtidig bliver der længere til behandling. De små sygehuse nedlægges, og antallet af lægehuse falder, og her kan sundhedsdroner hjælpe, siger han i en pressemeddelelse.

Læs også: “Om ti år behøver man ikke have sin egen bil i Danmark”

Kan spare 15 mio kroner

Det var oprindeligt Peder Jest, der er lægefaglig direktør på Odense Universitetshospital, som fik idéen til at flyve blodprøver med droner. Han forklarer, at tiden er afgørende, når der er tale om infektioner, som skal undersøges.

“Når blodprøverne kommer hurtigere frem, kan vi sikre bedre behandling, og vi kan reducere brugen af bredspektret antibiotika,” siger han i pressemeddelelsen.

Peder Jest tilføjer, at der er store økonomisk gevinster ved de selvflyvende enheder. Hvis dronerne overtager alle de opgaver, der er lagt op til i projektet, vil Odense Universitetshospital spare 15 mio. kroner om året.

Læs også: Aalborg indsætter tre selvkørende busser efter sommerferien

Efter første fase, der gælder transport mellem hospitaler, er det planen at afprøve leveringer til og fra andre geografiske områder. Det kan fx være en hjemmesygeplejerske, der kan sende en prøve afsted til undersøgelse med en drone direkte fra patientens egen bolig. Eller det kan være til og fra lægehuse og plejehjem.

Læger i luften

Autonomous Mobility, som i forvejen er kendt for autonom transport på landjorden, bliver operatør på projektet. Det vil sige, at det Semler-ejede selskab kommer til at stå for den daglige drift og ejerskab af dronerne. En del af formålet med projektet er også at finde og udvikle egnede droner, hvilket kommer til at ske i samarbejde mellem Kjeld Jensen fra SDU og Autonomous Mobility.

I slutningen af projektet er det meningen, at dronerne ikke bare skal transportere blodprøver og udstyr, men også mennesker. Det kunne være læger eller andre højt specialiserede sundhedspersoner, der skal hurtigt fra ét hospital til et andet. Det er dog ikke forventningen, at det kommer til at ske før i 2021.

Med tanke på, at der endnu ikke er givet tilladelse til et eneste forsøg med autonom transport på danske veje, kan det virke optimistisk at ville flyve med droner allerede “i starten af 2019”. I modsætning til forsøg på landjorden er der dog ikke krav om, at en uvildig tredjepart skal sige god for projekter med fragtdroner.

Læs også: Autonomous Mobility opsøger ikke nye projekter i Danmark

Som operatør skal man i stedet følge en særlig proces for risikovurdering, som Det Europæiske Agentur for Luftfartsikkerhed har lavet, og som så skal godkendes af Trafikstyrelsen. Dronerne skal indordne sig under den øvrige trafik i luften, men fordi dronerne typisk flyver i ca. 100 meters højde, forventes det ikke at blive et problem.

Fragtdronerne kommer til at flyve med en hastighed på 50-80 km/t.

Pakketransport med droner

I pressemeddelelsen løfter Automous Mobility’s CEO Peter Sorgenfrei sløret for, at selskabet har andre projekter med droner i støbeskeen.

“Vi forventer at tilbyde pakketransporter med droner inden for kort tid. Allerede i dag har vi kunder, der ønsker regelmæssige leveringer,” siger han.

I Autonomous Mobility ønsker man dog ikke på nuværende tidspunkt at uddybe, hvad det kommer til at gå ud på, eller hvem kunderne er.

Healthdrone er støttet med 14 mio. kroner af Innovationsfonden. Projektet har et samlet budget på 30 mio. kroner. Projektpartnerne forventer, at sundhedsdronerne kan spare det danske sundhedsvæsen for 200 mio. kr. om året, når de er fuldt udrullet, fremgår det af projektets hjemmeside.

Tags : autonomous mobilitydronerOdense UniversitetshospitalSDU
Johannes Hartkopf-Mikkelsen

The author Johannes Hartkopf-Mikkelsen

Køreglad journalist med en fortid på Børsen, Søfart og ShippingWatch. Driver nu Uden Hænder og anden freelancevirksomhed fra hjemmekontoret i et bofællesskab nær Kolding, hvor også en kone og to døtre har adresse.

Leave a Response