close

Forbrugere mister tillid til selvkørende biler

fodgængerfelt-low
Foto: Steven Arenas / Pexels

Tilliden til, at selvkørende biler vil være sikre på gaderne, er faldet i løbet af 2018. Det viser en ny rapport fra Deloitte.

Vil selvkørende biler være sikre? Nej, svarer 47 pct. af de tyske forbrugere i en ny undersøgelse, som det internationale konsulenthus Deloitte har lavet. For et år siden svarede 45 pct. af tyskerne nej til det samme spørgsmål.

Med lidt god vilje kan man kalde de tyske forbrugeres tillid til selvkørende biler for stagneret. Udviklingen fra 2018 til 2019 står dog i skærende kontrast til det spring, der skete i tilliden til selvkørende biler fra 2017 til 2018. For to år siden var hele 72 pct. af tyskerne enige i, at selvkørende biler ikke ville være sikre.

Danmark er desværre ikke omfattet af undersøgelsen, men tendensen i Tyskland går igen i USA. Her mente 74 pct. af forbrugerne i 2017, at selvkørende biler ikke ville være sikre. I 2018 var andelen nede på 47 pct. Og i 2019 er andelen steget til 50 pct. I Sydkorea og Japan er tilliden vokset, men der er stadig flere skeptiske forbrugere, end der er i Tyskland og USA.

“I stedet for at falde yderligere er andelen af forbrugere, der ser AV’ere (autonome køretøjer, red.) som usikre, stagneret i stort set alle markeder Jorden rundt,” skriver Deloitte i et sammendrag af undersøgelsen.

Læs også: Politi: Uber-testkører så talentshow under dødsulykke

Ulykker koster tillid

Ifølge konsulenthuset hænger udviklingen sammen med, at selvkørende biler for alvor møder den virkelige verden, når de bliver testet. Det har ført til flere ulykker, en enkelt med dødeligt udfald, og sådan noget koster på tilliden. Næsten to tredjedele af forbrugerne i Sydkorea, USA, Indien og Kina medgiver, at mediedækning af uheld med autonome køretøjer har gjort dem mere skeptiske over for teknologien.

Ifølge Craig A. Giffi, der er leder af Deloittes amerikanske sektor for bilindustrien, vil der dog sandsynligvis være en langsigtet tendens imod gradvis accept af selvkørende biler.

“Og alligevel vil forbrugere have en meget højere tærskel for accept af fuldt autonome køretøjer end for assistentsystemer,” siger han og henviser til teknologi, der kan gøre det mere sikkert at køre i biler, som ikke er fuldt selvkørende.

Undersøgelsen er blevet til ved at spørge 25.000 forbrugere i 20 forskellige lande. Herhjemme stod Mercedes-importøren sidste bag en undersøgelse af danskernes tillid til selvkørende biler. Her erklærede 59 pct., at de er bekymrede over sikkerheden i selvkørende biler.

Læs mere: Danskerne er utrygge ved selvkørende biler

Tags : Deloitteundersøgelse
Johannes Hartkopf-Mikkelsen

The author Johannes Hartkopf-Mikkelsen

Køreglad journalist med en fortid på Børsen, Søfart og ShippingWatch. Driver nu Uden Hænder og anden freelancevirksomhed fra hjemmekontoret i et bofællesskab nær Kolding, hvor også en kone og to døtre har adresse.

Leave a Response