close

Politi: Uber-testkører så talentshow under dødsulykke

Uber-ulykke-Volvo-XC90-front
Foto: Tempe Police/Uber

Testkøreren bag rattet af den selvkørende Uber-Volvo, der ramte en fodgænger i marts, så et talentshow på mobilen op til dødsulykken, viser ny politirapport.

Ubers testkører Rafaela Vasquez så et talentshow på sin mobil i tiden op til, at hendes selvkørende Uber-testbil ramte den 49-årige Elaine Herzberg, der kom trækkende over vejen med sin cykel.

Det oplyser Tempe Police i en rapport om ulykken, skriver flere medier, heriblandt AZ Central. Der har tidligere været frigivet videoklip af, at Vasquez kiggede ned i sekunderne op til ulykken. Politiet har nu fået klarhed for, hvad Vasquez kiggede på.

Læs mere: Politi frigiver video af Uber-uheld

I sin efterforskning har politiet ransaget streamingtjenesterne Youtube, Netflix og Hulu. Det viser sig, at der igennem Hulu er blevet afspillet en episode af talentshowet “The Voice”. Visningerne har fundet sted på den ene af Vasquez’ to mobiltelefoner i ca. en halv time op til sammenstødet.

Uheld kunne være undgået

Optagelser fra bilens indvendige kamera viser desuden, at over en distance på 11,8 miles frem til ulykken (19 km), kiggede Vasquez ned mod sit højre knæ 204 gange. Sammenlagt kiggede hun ned i 6:47 minutter ud af de små 22 minutter, som det tog at tilbagelægge de 19 km. Det svarer til næsten en tredjedel af tiden.

“Dette sammenstød ville ikke være sket, hvis Vasquez havde overvåget bilens og vejens tilstand og ikke var distraheret,” skriver politiet ifølge AZ Central i rapporten.

Politiet har også regnet på, om Vasquez kunne have undgået bilen, hvis hun havde kigget på vejen.

“Føreren kunne i dette tilfælde have reageret og bragt køretøjet til standsning 42,61 fod (13 meter, red.) før fodgængeren,” skriver politiet ifølge Gizmodo.

Står til sigtelse

Som Uden Hænder tidligere har skrevet, har den amerikanske myndighed NTSB allerede frigivet en foreløbig rapport om ulykken. NTSB’s rapport beskriver, hvordan Ubers selvkørende system havde svært ved at fastslå, hvad Elaine Herzberg og hendes cykel var. Systemet var dog programmeret ikke at advare testkøreren, ligesom det heller ikke kunne foretage en nødopbremsning af sig selv.

Læs mere: Ubers selvkørende bil opdagede fodgænger seks sekunder før dødsulykke

Uber havde altså programmet sine selvkørende testbiler på en måde, der gjorde testkørere som Rafaela Vaquez til en afgørende faktor i forbindelse med at undgå kollisioner. Ulykken kunne med stor sandsynlighed være undgået, hvis Volvos sikkerhedssystemer ikke var deaktiverede.

Rafaela Vasquez står nu til at blive sigtet for uagtsomt manddrab, oplyser BBC.

Ubers testkører har i øvrigt været omtalt som både Rafael og Rafaela Vasquez. Både her og i ander medier. Forvirringen bunder sandsynligvis i, at vedkommende ifølge den mere kulørte del af amerikansk presse har gennemgået et kønsskifte og nu kalder sig Rafaela. Det er dog endnu ikke registreret hos myndighederne.

Læs mere: Efter video: Uber bliver smidt ud af Arizona

Tags : dødsulykkeUber
Johannes Hartkopf-Mikkelsen

The author Johannes Hartkopf-Mikkelsen

Køreglad journalist med en fortid på Børsen, Søfart og ShippingWatch. Driver nu Uden Hænder og anden freelancevirksomhed fra hjemmekontoret i et bofællesskab nær Kolding, hvor også en kone og to døtre har adresse.

Leave a Response