close

Volvo’s selvkørende prestigeprojekt i Gøteborg er standset

Volvo Drive Me – Familie Hain
Foto: Volvo

Drive Me-projektet, hvor 100 almindelige familier skulle teste selvkørende Volvo’er, er blevet standset af myndighederne. 

Det er flere år siden, at Volvo lancerede planerne om sit Drive Me-projekt. Her skulle 100 almindelige familier efter planen have en Volvo XC90 med selvkørende egenskaber stillet til rådighed til den daglige transport. På den måde skulle Volvo blive klogere på, hvordan almindelige mennesker håndterer selvkørende biler.

Det trak dog ud med myndighedernes godkendelse. Først i december 2017 fik de første to familier stillet en Volvo til rådighed. Hvad de selvkørende funktioner angår, var bilerne helt standard. Det vil sige ikke mere selvkørende end en helt standard Volvo som den, Uden Hænder testede tidligere i år. 

Læs også Test: Nu er Volvo S90 selvkørende som de bedste

Med tiden var det Volvos plan, at de 100 familiers Volvoer skulle forsynes med stadigt mere avanceret selvkørende udstyr helt op til niveau fire, hvor bilen skulle køre helt selv på ringvejen rundt om Gøteborg. Nu har den svenske Transportstyrelse dog sat en stopper for projektet ved at give afslag på Volvos ansøgning om at lade almindelige mennesker teste bilerne, skriver Dagens Industri.

Transportstyrelsen mener, at kun ansatte hos Volvo kan blive en del af projektet. Ellers bliver uklart, hvem der har ansvaret, hvis der skulle ske en ulykke, lyder begrundelsen.

Forsøger på anden vis

Hos Volvo har man dog ikke opgivet tanken om at lade privatpersoner teste selvkørende biler endnu.

“Som vi ser det, er der en del fortolkninger og definitioner, som vi ser anderledes på, men som vi håber at finde en løsning på,” siger sikkerhedsstrateg i Volvo Cars Anders Eugensson til Dagens Industri. 

Han tilføjer, at Volvo nu må samle erfaringer med menneskers adfærd i selvkørende biler på anden vis.

Afslaget kommer en uge efter, at Volvo lancerede en ambitiøs målsætning om, at hver tredje nye Volvo skal være selvkørende i 2025. Til den tid skal halvdelen af alle nye Volvo’er desuden være fuldt elektriske, og halvdelen skal sælges på abonnementsordninger frem for som traditionelt ejerskab eller leasing, som vi kender det i dag. Det oplyser Volvo i en pressemeddelelse.

Volvo har tidligere meldt ud, at man vil have en selvkørende bil på niveau fire klar til markedet i 2021.

Læs også: Forstå definitionerne af selvkørende biler på fem minutter

 

Tags : Drive MeGøteborgVolvo
Johannes Hartkopf-Mikkelsen

The author Johannes Hartkopf-Mikkelsen

Køreglad journalist med en fortid på Børsen, Søfart og ShippingWatch. Driver nu Uden Hænder og anden freelancevirksomhed fra hjemmekontoret i et bofællesskab nær Kolding, hvor også en kone og to døtre har adresse.

Leave a Response