close

Elon Musk: Tesla’er kan køre helt selv i år

Tesla-model-3
Med udstyrspakken "Opgraderet Autopilot" vil nuværende Tesla-biler være i stand til at køre selv senere i år, lyder det fra CEO Elon Musk. Foto: Tesla

Tesla bliver klar med alle selvkørende funktioner i år. Bilerne vil dog ikke fungere perfekt med det samme, siger Elon Musk til investeringsforening.

Allerede i slutningen af i år vil Tesla’s biler kunne få alle de funktioner, der skal til for at gøre bilerne helt selvkørende. Sådan lyder det fra bilproducentens CEO og grundlægger Elon Musk i en podcast lavet af investeringsfonden Ark Invest. Som – for en god ordens skyld – har aktier i Tesla.

“Jeg tror, vi vil være feature complete til fuldt selvkørende i slutningen af i år. Altså, at bilen vil kunne finde dig på en parkeringsplads og tage dig hele vejen til din destination uden indblanding. I år. Jeg vil sige, at det er jeg sikker på,” siger han i podcasten.

Mange af de Tesla’er, der allerede kører på vejene nu, er forberedte til at blive fuldt selvkørende med tiden. Det vil sige, at de har alle de nødvendige kameraer monteret. Og at bilens computer uden ekstra beregning vil blive skiftet ud med en kraftigere model, når tiden er inde til at gøre bilerne helt selvkørende.

Læs også: Test: Så selvkørende er en Tesla Model S 100D

Kan sove bag rattet næste år

Selvom den tid ifølge Elon Musk nu er tæt på, betyder det dog ikke, at Tesla-ejere vil kunne læne sig tilbage og lukke øjnene på vej på juleferie i år. Dels fordi færdselslovene i langt de fleste lande endnu ikke er tilpasset, så bilerne må køre helt selv i juridisk forstand. Og dels fordi Tesla’er ikke vil være perfekt selvkørende med det samme, bare fordi funktionerne i bund og grund er til stede i bilen.

Elon Musk, CEO og grundlægger af Tesla. Foto: Tesla (screenshot)

“Folk tolker nogle gange (udtalelser som denne, red.) som om, at nu virker det med 100 pct. sikkerhed og kræver ingen observation. Sådan er det ikke,” siger Elon Musk i podcasten og forklarer, at det stadig vil være nødvendigt at overvåge bilen, når den kører selv.

Han har dog et bud på, hvornår det vil være forsvarligt at falde i søvn bag rattet og satse på at komme sikkert frem til destinationen.

“Sandsynligvis hen imod slutningen af næste år. Der vil jeg tro, at det sandsynligvis er sikkert nok til det. Men jeg ved ikke, hvornår lovgiverne vil være enige,” siger han til Ark Invest.

Læs også: Droner skal flyve blodprøver og læger over Fyn

Anbefaler at bruge Autopilot

Som Uden Hænder tidligere har skrevet, har flere Tesla-kørere mistet livet, fordi de overlod kørslen til bilens assistentsystemer. I en Tesla går systemerne under fællesbetegnelsen Autopilot. Elon Musk bemærker dog i interviewet, at Tesla har svært ved at få folk til at forstå, at bilerne endnu ikke kan køre selv. På trods af, at virksomheden både i sin markedsføring og i bilerne gør folk opmærksomme på pointen.

Han vurderer dog alligevel, at det er 50-100 pct. mere sikkert at køre Tesla med Autopilot aktiveret, end det er at køre bilen uden assistance fra elektronikken.

“Jeg vil anbefale det til alle. Det bliver kun bedre,” siger han med henvisning til, at Tesla’s biler lærer af hinandens fejl.

Podcasten er frit tilgængelig her.

Læs også: “Om ti år behøver man ikke have sin egen bil i Danmark”

 

Tags : bilerTesla
Johannes Hartkopf-Mikkelsen

The author Johannes Hartkopf-Mikkelsen

Køreglad journalist med en fortid på Børsen, Søfart og ShippingWatch. Driver nu Uden Hænder og anden freelancevirksomhed fra hjemmekontoret i et bofællesskab nær Kolding, hvor også en kone og to døtre har adresse.

Leave a Response