close

Waymo bestiller 62.000 selvkørende biler hos Chrysler

Waymo-Pacifica-selvkørende
Foto: Daniel.Cardenas/Flickr

Googles søsterselskab Waymo har ingået en aftale med Chrysler om at købe op til 62.000 biler. Dermed er selskabet godt på vej til at udvide sin flåde af selvkørende biler betragteligt.

Med en ny stor ordre markerer Waymo sig endnu engang som en af de mest ambitiøse udviklere af selvkørende biler.

Ordren er placeret hos den Fiat-ejede amerikanske bilproducent Chrysler. I en pressemeddelelse oplyser Fiat-Chrysler, at Waymo har bestilt “op til” 62.000 biler af typen Chrysler Pacifica Hybrid (foto øverst). Sammen har Waymo og Chrysler allerede ombygget 600 eksemplarer af samme biltype, som nu bliver testet i selvkørende versioner på amerikanske veje.

Leveringen af de 62.000 nye selvkørende biler begynder i slutningen af 2018. Sammen med de op mod 20.000 biler, som Waymo har bestilt hos Jaguar tidligere i år, står Waymo dermed til at udvide sin flåde af selvkørende biler betragteligt. 82.000 biler svarer til mere end en tredjedel af alle de biler, der blev solgt i Danmark i 2017.

Læs også: Selvkørende testbil fra Waymo ramt i uheld

Waymo er i forvejen blandt de største udviklere af selvkørende biler med en nuværende flåde på lidt over 600 selvkørende biler.

Selvkørende taxa-tjeneste

Foto: Waymo

Waymo skal bruge de mange nye selvkørende biler til en app-baseret taxatjeneste. Som Uden Hænder tidligere har beskrevet, begyndte Waymo allerede sidste år at teste selvkørende biler uden en fører bag rattet med udvalgte passagerer på bagsæderne.

I slutningen af i år skal forsøget gå ind i en ny fase. Her får resten af offentligheden også får mulighed for at lade sig transportere i Waymos selvkørende biler. Det kommer givetvis til at ske i Phoenix-området i staten Arizona som det første, men Waymo har også søgt om tilladelse til forsøg med førerløse biler i Californien.

Waymo, der startede som en afdeling af Google tilbage i 2009, er stadig de eneste, som tester biler uden fører på offentlige veje.

Læs også: Video: Hop ind på bagsædet af Waymos førerløse bil

På vej til privatbiler

Fiat-Chrysler oplyser desuden, at bilfabrikanten sammen med Waymo er begyndt at drøfte, hvordan de to partnere kan udbrede selvkørende teknologi til biler, som almindelige forbrugere kan købe nede hos den lokale bilforhandler.

“FCA (Fiat Chrysler Automobiles, red.) er fast besluttet på at udbrede selvkørende teknologi til vores kunder på en måde, der er sikker, effektiv og realistisk,” siger Sergio Marchionne, CEO i Fiat Chrysler Automobiles N.V.

Hvis drøftelserne med Waymo om at udbrede teknologien til produktionsbiler fører til et resultat, vil Fiat-Chrysler stå stærkt i forhold til de to andre store amerikanske bilproducenter, GM og Ford. Både GM og Ford arbejder meget ambitiøst med udviklingen af selvkørende biler. De har begge opkøbt forholdsvist nystartede teknologivirksomheder som et fundament i udviklingsarbejdet. Waymo bliver dog stadigt anset som førende på området.

Læs også: GM vil producere fantasi-forladt bil uden rat

Tags : chryslerførerløswaymo
Johannes Hartkopf-Mikkelsen

The author Johannes Hartkopf-Mikkelsen

Køreglad journalist med en fortid på Børsen, Søfart og ShippingWatch. Driver nu Uden Hænder og anden freelancevirksomhed fra hjemmekontoret i et bofællesskab nær Kolding, hvor også en kone og to døtre har adresse.

Leave a Response